Wastewater treatment plant PS-10 factory – Fujifilm manufacturing Europe (2011-2012)

fuji1

fuji3

Bij FUJIFILM Manufacturing Europe in Tilburg worden met name fotopapier en fotogevoelige aluminiumplaten gemaakt. Deze platen worden in drukkerijen gebruikt om grote krantenoplages te drukken.

In december 2011 is een gloednieuwe fabriek geopend. De nieuwe productielijn is in potentie de grootste offsetplaten fabriek ter wereld. Er worden milieuvriendelijke offsetplaten geproduceerd en de nieuwe productielijn heeft een naverbrander die wordt gevoed met aardgas en afvalgassen uit de fabriek. De opgewekte energie wordt volledig teruggebracht in het productieproces. Ook ontwikkelt Fujifilm in Tilburg membranen die energie winnen uit de stroming tussen zout en zoet water.

In de bedrijfsprocessen van Fujifilm is water van een specifieke kwaliteit nodig. Fujifilm onttrekt daarvoor grondwater en ontijzert en zuivert dit. Twintig procent wordt “purified water”.

De lozingsvergunning brengt ook de nodige eisen met zich mee. Zo moet Fujifilm het volume van de lozing op de riolering terugbrengen en moet het nitraatgehalte van het afvalwater naar beneden.

Bij het onderzoeken, testen en zuiveren van het bedrijfswater van Fujifilm heeft RWB sinds jaar en dag een belangrijke rol. Zo zijn er samen methodes ontwikkeld om afvalwater uit de fabrieken her te gebruiken en is RWB nog altijd betrokken bij het onderhoud aan de proceswater installaties uit 1984. In 2011 bouwde RWB de uitbreiding van de waterzuivering voor de nieuwe PS-platenfabriek.

Deze uitbreiding omvat:

  • Verbetering bestaande zuivering
  • Nieuwbouw wwtp voor uitbreiding productie
  • Onderzoek naar waterhergebruik

fuji2

fuji4