SiX®-CeraMac® installatie Andijk III – PWNT (2011-2014)

IMG_2859

In Andijk haalt PWN ruim 75 miljoen kuub water uit het IJsselmeer en zuivert dit tot kwalitatief hoogstaand drinkwater. Het oude voorzuiveringsproces dateert uit 1974 en is gezien de toegenomen vraag aan vervanging toe. Andijk III heeft een capaciteit van maar liefst 5.000 m3 per uur. Hiermee kan de drinkwatervoorziening in Noord-Holland ook in de komende jaren worden gegarandeerd.

Andijk III is de toekomst van onze drinkwatervoorziening. Andijk III zorgt niet alleen voor een hoge waterkwaliteit, maar kost ook minder energie en is beter voor het milieu. Er komen steeds meer ongewenste stoffen in ons oppervlaktewater. De innovatieve technologie van Andijk III is in staat van vervuild oppervlaktewater kwalitatief hoogwaardig drinkwater te maken.

Het water uit de grote rivieren komt vrijwel tot stilstand in het IJsselmeer. Als het Andijk bereikt, zijn er al veel zwevende stoffen naar de bodem gezonken. In Andijk zorgen een reservoir en zeven voor de eerste verwijdering van grovere deeltjes. Daarna volgen nieuw ontwikkelde stappen met harskorrels en keramische membranen; SiX®-CeraMac®.

SiX® verwijdert troebelheid uit het water ( opgeloste organische stoffen , nitraat en sulfaat) . SiX® verzekert ook dat de keramische membranen niet te snel vervuild raken. De passage door de keramische membranen is de volgende fase van het zuiveringsproces. Alle deeltjes groter dan 1 / 10.000e millimeter worden verwijderd.

Het behandelde water kan nog een hoeveelheid gevaarlijke stoffen, zoals pesticiden, virussen of medicijn residuen bevatten. Daarom wordt geavanceerde oxidatie toegepast na het CeraMac® proces, welke een combinatie van UV en waterstofperoxide gebruikt om deze stoffen onschadelijk te maken. Aangezien de helderheid van het water is toegenomen dankzij SiX® en CeraMac®, is er aanzienlijk minder energie nodig is voor de UV-behandeling. Ten slotte verwijdert een actief koolfilter de resterende stoffen uit het water, waardoor het geschikt is voor consumptie.

Al vanaf de ontwerpfase is RWB actief betrokken geweest bij het SiX®-CeraMac® project. In opdracht van PWNT heeft RWB vervolgens de installatie gerealiseerd.

De zuiveringstechnologie SiX®-CeraMac® is uniek in de wereld. Vanuit Europa, Australië, de Verenigde Staten en Singapore is er belangstelling voor de innovaties van PWN. Ook heeft PWN al twee keer de Innovation Award van de International Water Association ontvangen.

3

4

5

CeraMac® and SIX® are registered trademarks licensed to PWNT B.V.