Closed water loop – Nedstaal (2007-2008)

nedstaal1

Nedstaal in Alblasserdam is een innovatief staalbedrijf gespecialiseerd in de productie van op maatgerichte staalsoorten. Het werkt continu aan de verbetering van zowel zijn producten als het productieproces, om een hoogwaardig kwaliteitsniveau te kunnen waarborgen. Als maatschappelijk verantwoorde onderneming investeert Nedstaal jaarlijks in de verbetering van het productieproces, om de uitstoot naar water en lucht zoveel mogelijk te beperken. Zo besloot men onderzoek te doen naar de mogelijkheden om het proceswater te gaan hergebruiken.

 

Na een uitgebreide studie besloot men in het voorjaar van 2007 RWB opdracht te geven om een “closed water loop” te bouwen. Met deze waterhergebruik installatie zal Nedstaal 50 tot 80% minder water innemen, maar ook minder water en afvalstoffen lozen op het oppervlaktewater.

Het hart van de installatie bestaat uit 6 stuks  continue zandfilters met een totale capaciteit van 1000 m3/h, een lamellenafscheider(spoelwater) en een decanter (slibontwatering). RWB verzorgde het volledige traject; procesontwerp, bouwkundige, WTB, E&I en PA realisatie, testen en inbedrijfname.

 

De installatie is eind 2007 in bedrijf gesteld en zal na de laatste praktijktesten medio februari opgeleverd worden. Met deze “closed water loop” heeft Nedstaal een grote stap kunnen maken om op een duurzame manier staal te produceren. De komende jaren zal Nedstaal tot 80% minder water verbruiken en schoner afvalwater lozen.