• null

    Micro- en ultrafiltratie

De membraantechnologie voor verwijdering van gesuspendeerde en colloïdale deeltjes uit water is microfiltratie (MF) of ultrafiltratie (UF).

Home / Klant specifieke projecten / Membraamfiltratie / Ultrafiltratie

Zwevende stof, troebelheid en micro-organismen kunnen uitstekend worden verwijderd met behulp van ultrafiltratie. Beide technieken worden daarom veelvuldig toegepast als voorbehandelingstechniek voor omgekeerde osmose en vormen een alternatief voor meer traditionele waterbehandelingstechnieken zoals zandfiltratie.

Het verschil tussen microfiltratie en ultrafiltratie zit in de membraanporiegrootte. Microfiltratie poriën zitten in de ordegrootte van 0,1 – 10 µm en zijn in staat bacteriën volledig, en virussen gedeeltelijk tegen te houden. Ultrafiltratie poriën zitten in de ordegrootte van 0,005 – 0,1 µm en kunnen ook virussen compleet uit het water verwijderen.

De belangrijkste voordelen van micro en ultrafiltratie zijn:

  • Vergaande verwijdering van gesuspendeerde en colloïdale deeltjes ten opzichte traditionele technieken.
  • Compacte en modulaire opbouw van het systeem, resulterende in een kleine footprint en flexibele bedrijfsvoering.
  • Door het proces goed te kiezen is het proces betrouwbaar en stabiel
Micro Ultrafitratie | RWB
Micro Ultrafitratie | RWB

De werking van ultrafiltratie

Microfiltratie en ultrafiltratie zijn fysische scheidingsmethoden werkende volgens het zeefeffect. De scheiding wordt gerealiseerd op basis van deeltjesgrootte. Deeltjes groter dan de membraanporie worden door het membraan tegengehouden. De drijvende kracht voor micro en ultrafiltratie is een drukverschil over het membraan van voeding naar filtraatzijde.

Beide typen membranen kunnen dead-end of cross-flow bedreven worden. In de dead-end bedrijfsvoering wordt al het water door het membraan geperst. In de cross-flow bedrijfsvoering wordt het aangevoerde ruwwater langs het membraanoppervlak gecirculeerd. Hierdoor wordt snelheid en turbulentie gecreëerd waardoor sterker vervuilende waterstromen behandeld kunnen worden.

Het membraanoppervlak moet periodiek gereinigd worden. De reiniging kan op meerdere manieren gerealiseerd worden. De bekendste is terugspoelen van het membraan met filtraat. Ook is een luchtspoeling mogelijk langs de ruwwater zijde van het membraan. Verder kan een chemische reiniging toegepast worden.

Ervaring RWB met ultrafiltratie

RWB heeft kennis en ervaring met ontwerp en realisatie van ultrafiltratie installaties. Voor microfiltratie en ultrafiltratie toepassingen past RWB bij voorkeur keramische membranen toe als een robuust en duurzaam alternatief voor polymeer membranen.

De keramische membranen worden toegepast in de METAWATER compacte en modulaire systemen. De membranen hebben een uniek membraanoppervlak van 25 m2 per membraan en een poriegrootte van 0,1 µm.

Voor ultrafiltratie installaties op basis van polymeren membranen beschikt RWB over een gestandaardiseerde Culligan® lijn.

Het uitvoeren van pilot testen is een van de mogelijkheden die RWB heeft om te komen tot een optimaal procesontwerp.

Micro En Ultrafiltratie | RWB Almelo

Meer informatie over ultrafiltratie?

Neem gerust contact met ons op via onderstaand nummer of maak gebruik van het contactformulier.