• null

    Nanofiltratie en omgekeerde osmose

Omgekeerde osmose (RO) en nanofiltratie (NF) worden toegepast voor verwijdering van opgeloste stoffen en verontreinigingen uit water.

Beide technologieën zijn gebaseerd op het principe van omgekeerde osmose. Omgekeerde osmose heeft een hoog verwijderingsrendement voor alle opgeloste stoffen, en is daarom uitermate geschikt voor ontzouting en demineralisatie voor drinkwater, ketelvoedingwater en proceswater productie. Nanofiltratie heeft een lager verwijderingsrendement voor monovalente ionen en is daarom ideaal geschikt voor ontharding, ontkleuring, pesticiden verwijdering en organische opgeloste stof (DOC Dissolved Organic Carbon) verwijdering.

Toepassing van omgekeerde osmose en nanofiltratie technologie biedt de volgende voordelen:

  • Vergaande verwijdering van opgeloste stoffen
  • Minimaal gebruik van chemicaliën ten opzichte van ionwisseling
  • Continu productie mogelijk, in plaats van batchgewijs
  • Minimaal toezicht en onderhoud
  • Eenvoudige, compacte en modulaire opbouw, resulterend in een hoge flexibiliteit
NF & RO | RWB
NF & RO | RWB

Werking nanofiltratie en omgekeerde osmose

Omgekeerde osmose is een druk-gedreven proces dat gebruik maakt van een semipermeabel membraan. Het semipermeabele membraan fungeert als een barrière voor de opgeloste deeltjes. Een semipermeabel membraan is een industriële kopie van het natuurlijke celmembraan.

Osmose is het stromen van water door een semipermeabel membraan van een minder geconcentreerde oplossing naar een hoger geconcentreerde oplossing. Het is een natuurlijk proces gebaseerd op het streven naar een evenwicht. De water verplaatsing zet zich voort totdat aan beide kanten van het semipermeabele membraan een identieke concentratie heerst.

De druk die toegepast moet worden op de geconcentreerde oplossing om deze natuurlijke water verplaatsing tegen te gaan wordt de osmotische druk van de oplossing genoemd.

Bij omgekeerde osmose wordt een druk groter dan de osmotische druk op de geconcentreerde oplossing uitgeoefend. Hierdoor verplaatst het water zich van de geconcentreerde oplossing, door het semipermeabele membraan, naar de minder geconcentreerde oplossing. Omdat de opgelosten stoffen niet door het membraan gaan, wordt de geconcentreerde oplossing sterker geconcentreerd en de minder geconcentreerde oplossing wordt verdund. Het geconcentreerde water wordt concentraat genoemd, het door het membraan geperste water wordt permeaat genoemd.

In tegenstelling tot microfiltratie en ultrafiltratie zijn nanofiltratie- en omgekeerde osmose membranen niet poreus. Het tegenhouden dan wel laten passeren van stoffen is hier niet enkel afhankelijk van deeltjesgrootte, maar in grote mate van de affiniteit die het semipermeabele membraan heeft met een deeltje. De membranen zijn daarom geen absolute barrière.
Membranen zijn gemaakt van polymeren, dus van kunststof. Het zijn gewoon vlakke dunne vellen. Om voldoende membraanoppervlak te creëren zijn de meeste membraanelementen “spiral wound”. Het vlakke membraan is aan drie zijden tegen een niet-doorlatend vel gelijmd (als een envelop) en daarna strak opgewonden rond een buisje. De open zijde van de envelop is in de lengterichting aan het buisje gelijmd, over openingen. Het geheel wordt in een buis geplaatst. Het water stroom door de buis, langs het opgerolde membraan, waarbij een groot deel door het membraan wordt geperst en via de envelop in de permeaatbuis komt. De rest verlaat de buis aan de andere kant als concentraat. Er zitten meerdere membranen in een buis en meerdere buizen op een installatie.

Ervaring RWB met nanofiltratie en omgekeerde osmose

RWB heeft veel ervaring met het ontwerpen en realiseren van omgekeerde osmose- en nanofiltratie installaties. Het ontwerp van een installatie wordt sterk bepaald door het soort voedingswater. RWB heeft ervaring met toepassing van voorbehandeld oppervlaktewater, drinkwater, diverse soorten proceswater en ook met effluent van een biologische zuivering met MBR technologie.

Naast klant specifieke installaties beschikt RWB over een gestandaardiseerde Culligan® lijn.

Het uitvoeren van pilot testen is naast processimulatie een van de mogelijkheden om tot een optimaal ontwerp te komen voor uw toepassing.

Nonofiltratie | RWB Almelo

Gerealiseerde projecten

Meer informatie over nanofiltratie en omgekeerde osmose?

Neem gerust contact met ons op via onderstaand nummer of maak gebruik van het contactformulier.