• null

    Pelletontharding

Een zeer effectieve technologie voor de verwijdering van
hardheid uit water is pellet ontharding.

Home / Klant specifieke projecten / Waterontharding / Pelletontharding

De technologie is uitermate geschikt voor grootschalige en gecentraliseerde waterbehandeling. Pellet ontharding wordt daarom veelvuldig toegepast bij de productie van drinkwater.

De naam pellet ontharding vindt zijn oorsprong in het gevormde restproduct; kleine, keiharde kalkbolletjes die pellets genoemd worden. Pellet ontharding onderscheid zich door de volgende voordelen:

  • Compacte installatie, kleine footprint
  • Robuust en betrouwbaar proces
  • Simpele en flexibele operatie
  • Lage total cost of ownership (TCO)
  • Productie van gemakkelijk vervoerbaar en herbruikbaar restproduct
  • Geproduceerde pellets kunnen worden afgezet in de cement- of metaalindustrie, of in de veevoeder industrie.
Pelletontharding | RWB
Pelletontharding | RWB

Werking pellet ontharding

Het hart van de pellet ontharding installatie is de reactor. De pellet reactor is een reactor gevuld met fijn entzand. In de bodem van de reactor worden voedingswater en chemicaliën (natronloog, kalkmelk of natriumcarbonaat) geïnjecteerd en intensief gemengd.

De chemicaliën verhogen de pH van het water waardoor calciumcarbonaat, kalk uit oplossing treedt en kristalliseert op het entzand in de vorm van keiharde bolletjes, de pellets.

De gevormde pellets worden gefluïdiseerd door de opwaartse snelheid van het water. De pellets groeien geleidelijk aan. Daardoor worden ze zwaarder, en wordt het oppervlak van het hele pelletbed kleiner. Ook fluïdiseren grote pellets minder goed dan kleine. In de meeste toepassingen groeien de pellets tot ongeveer 1 mm. Door periodieke afvoer van te grote pellets en aanvoer van nieuw entzand wordt de samenstelling van het pelletbed onder controle gehouden.

Ervaring RWB met pellet ontharding

RWB heeft veel ervaring met het realiseren van pellet ontharding installaties. Een pellet ontharding vraagt veel specifieke kennis en praktische ervaring om de theorie te kunnen vertalen naar een probleemloos werkende installatie. Wij hebben niet alleen de know-why, maar vooral ook de know-how in huis die hiervoor nodig is.

RWB heeft ervaring met het bouwen vanuit een bestaand ontwerp, maar ook op basis van een volledig eigen ontwerp. Wij beschikken over mogelijkheden om pilot proeven te doen als het gaat om specifieke toepassingen.

Pelletontharding | RWB Almelo

Referenties

Meer informatie over pellet ontharding?

Neem gerust contact met ons op via onderstaand nummer of maak gebruik van het contactformulier.