• Drinkwater

  Drinkwater

Met de installatie is de waterhardheid verlaagd van 17 ºdH naar 7,8 ºdH.

brabant water | RWB

Over Brabant Water

Brabant Water is een drinkwaterbedrijf dat aan 2,5 miljoen inwoners en bedrijven in Noord-Brabant drinkwater levert. Met 800 medewerkers zorgt Brabant Water ervoor dat afnemers altijd en overal in Brabant kunnen rekenen op zuiver en veilig drinkwater.

Jaarlijks worden zo’n 2,4 miljoen inwoners en bedrijven van 190 miljoen m³ water voorzien. Brabant Water beschikt over 31 drinkwaterproductiebedrijven en een industriewaterproductiebedrijf. Al het drinkwater wordt geproduceerd uit grondwater. De grondwaterbronnen worden beschermd.

Onze opdracht

Door de goede grondwaterkwaliteit is beluchting en filtratie vaak voldoende om het water gereed te maken voor consumptie. Op een aantal waterproductielocaties wordt het water diep gewonnen en heeft het een waterhardheid (hoeveelheid kalk en magnesium) van meer dan 17 °dH.

Brabant Water heeft een hardheidsbeleid voor drinkwater in Brabant vastgesteld. Dit heeft als resultaat dat enkele productie locaties moeten worden uitgebreid om de water hardheid te verlagen.

Effectieve technologie voor de verwijdering van hardheid uit water

Een zeer effectieve technologie voor de verwijdering van hardheid uit water is pellet ontharding

Om te voldoen aan de opgestelde eisen omtrent de maximale hardheid van het drinkwater moet Brabant Water een zestal productielocaties uitbreiden met een RWB onthardingsinstallatie.

Een zeer effectieve technologie voor de verwijdering van hardheid uit water is pellet ontharding. De technologie is uitermate geschikt voor grootschalige en gecentraliseerde waterbehandeling. Pellet ontharding wordt daarom veelvuldig toegepast bij de productie van drinkwater.

De naam pellet ontharding vindt zijn oorsprong in het gevormde restproduct; kleine, keiharde kalkbolletjes die pellets genoemd worden.

Pellet ontharding onderscheid zich door de volgende voordelen:

 • Compacte installatie, kleine footprint
 • Robuust en betrouwbaar proces
 • Simpele en flexibele operatie
 • Lage total cost of ownerschip (TCO)
 • Productie van gemakkelijk vervoerbaar en herbruikbaar restproduct

Geproduceerde pellets kunnen worden afgezet in de cement- of metaalindustrie, of in de veevoeder industrie.

Wat hebben we gerealiseerd

 • null
  Cascadebeluchting en beluchting ruw water berging
 • null
  Onthardingsinstallatie bestaande uit 3 reactoren en kalkmelk doseerpompen
 • null
  Entzandopslag-, was- en doseerinstallatie (pomp, doseerunit, entzandwasser, zandsilo)
 • null
  Kalkopslag-, kalkmelkaanmaak- en doseerinstallatie
 • null
  Decarbonisatie-installatie incl. drukverhogingsunit, piping en appendages

Onze klant aan het woord

“We zorgen ervoor dat in 2018 ons kraanwater nergens meer hard is. Op veel plaatsen is het water van nature al zacht(er) en is ontharden niet nodig. Daar waar het water wel hard is, plaatsten we samen met partners, o.a. RWB Water, onthardingsinstallaties op onze waterproductielocaties. Sinds 2017 leveren we nu ook in de omgeving van Lith zachter water.”

Brabant Water
brabant water | RWB Almelo
brabant water | RWB Almelo

“In 2018 heeft geen enkele klant van Brabant Water nog hard water”

Zachter water bevat minder kalk. En dat biedt voordelen​!

De combinatie Mobilis – RWB heeft de nieuwbouw van de onthardingsinstallatie gerealiseerd, waarbij Mobilis het civiele deel uitvoert en RWB het werktuigbouwkundige deel. Het resultaat is dat de waterhardheid is gedaald naar 7,8 ºdH.

Ook uw drinkwaterproject optimaliseren?

Meer informatie over onze activiteiten binnen de drinkwater sector? Neem gerust contact met ons op via onderstaand nummer of maak gebruik van het contactformulier.