• null
  Proceswater

Bereiding van proceswater middels het “Multi-barrier” principe.

coca cola | RWB

Over Coca-Cola

Wereldwijd is Coca-Cola Enterprises Inc. (CCE) de grootste producent, marketeer en distributeur van producten van The Coca-Cola Company. Naast de traditionele koolzuurhoudende frisdranken omvat het productassortiment van CCE ook vruchtensappen, bruisende en niet bruisende waters.

Coca-Cola Nederland is een lokale onderneming met een krachtige regionale aanwezigheid en al bijna 90 jaar in Nederland actief. De producten worden gemaakt in de fabriek in Dongen, waar in 2016 580 miljoen liter frisdrank is geproduceerd.

Onze opdracht

De belangrijkste ingrediënten in koolzuurhoudende dranken zijn water, suiker en andere smaakconcentraten.

Water moet door het Coca-Cola “Multiple Barrier” principe gezuiverd worden om ervoor te zorgen dat elke drankfles voldoet aan de IS 14543 (Packaged Drinking Water), WHO-eisen en de Coca-Cola global-normen voldoet. Het Multiple Barriers-systeem bestaat uit het op macro- en microniveau zuiveren van water.

Een combinatie van filtratiestappen ter behandeling van het bronwater

Bereiding van proceswater middels het “Multi-barrier” principe

Volgens het door Coca Cola gehanteerde “Multi-barrier” principe zijn drie zuiveringsstappen (cq. barrières) toegevoegd. Het gaat hierbij om een voorbehandeling van het bronwater. Deze bestaat uit twee luchtstrippers en drie dubbellaags zandfiltraties. Het luchtstrippen brengt voldoende zuurstof in het water voor het verwijderen van ijzer en ammonium op de dubbellaags filters. Tevens worden eventueel aanwezige slecht oplosbare gassen verwijderd.

De eerste laag van de zandfiltratie zorgt voor de verwijdering van ijzer en de tweede laag voor verwijdering van ammonium. De beide lagen zijn ondergebracht in één filter maar zijn geheel onafhankelijk van elkaar te spoelen. Dit waarborgt optimale procesomstandigheden voor de behandeling van het bronwater.

Door veel aandacht te besteden aan het ontwerp van de zandfiltratie en twee filtratiestappen in één filter te combineren, is een grote ruimtebesparing tot stand gekomen.

Wat hebben we gerealiseerd

 • null
  Waterbehandelingsinstallatie volgens het “Multi-barrier” principe
 • null
  Innovatief ontwerp; ruimtebesparing
 • null
  Voorbehandeling bronwater door middel van luchtschippers
 • null
  Zandfilter (combinatie) voor de verwijdering van ijzer
 • null
  Zandfilter (combinatie) voor de verwijdering van ammonium

Onze klant aan het woord

“Onze activiteiten richten zich op drie pijlers: verminderen van het waterverbruik, hergebruiken van water en waterwingebieden beschermen. De waterbereiding is hierin uitermate belangrijk want water blijven we altijd nodig hebben: als onmisbaar ingrediënt van onze frisdranken, om te koelen in het productieproces, om te wassen en te spoelen. zelf.”

Coca-Cola Nederland
coca-cola | RWB Almelo
coca-cola | RWB Almelo

“Een grote uitdaging door de interactie tussen diverse spoel en regeneratie processen”

Door veel aandacht te besteden aan het ontwerp en twee filtratiestappen in één filter te combineren, is een grote ruimtebesparing tot stand gekomen.

Een grote uitdaging binnen het project was gelegen in het koppelen van de besturing van de oude en nieuwe installatiedelen. Tussen beide delen bestaat zeer veel interactie vanwege de diverse spoel- en regeneratie processen. Door de binnen RWB aanwezige kennis van al deze processen was het mogelijk om alle interacties van te voren goed in te schatten en de omschakeling naar de nieuwe situatie probleemloos te doen verlopen.

Voldoet uw proceswater aan alle eisen?

Meer informatie over onze activiteiten binnen de proceswater sector? Neem gerust contact met ons op via onderstaand nummer of maak gebruik van het contactformulier.