• null
  Proceswater

Gegarandeerde en continue levering van demi-water.

induss | RWB

Over Induss

Waterlink, een samenwerkingsverband tussen de Vlaamse waterbedrijven AWW en TMVW, heeft met de oprichting van Induss n.v. een eigen full service dienstenbedrijf waar industriële klanten terecht kunnen met de vraagstukken rond de ingaande en uitgaande waterstromen.

Bij Induss wordt er naar gestreefd om industrieel waterbeheer duurzamer, effectiever en kostenefficiënter te maken. Induss integreert de juiste technologie afhankelijk van het specifieke watertype om de uiteenlopende toepassingsuitdagingen van industriële afnemers aan te gaan.

Onze opdracht

Op het industrieterrein de Scheldelaan in Antwerpen zijn er veel fabrieken van internationale (petro) chemische spelers en raffinaderijen. Een strategische plek geclusterd langs de oevers van de Schelde in het hart van de Antwerpse haven. Een essentieel aspect van het (petro) chemische productieproces is het gebruik van demiwater (gedeïoniseerd / gedemineraliseerd water).

Historisch gezien beheerde bijna elke fabriek langs de Scheldelaan zijn eigen demi-waterproductie. Dit betekende eigenlijk dat elke fabriek tijd, geld en mensen spendeerde aan de productie van demi-water. Dit resulteerde in een constante overcapaciteit, niet alleen per fabriek, maar voor het gehele industrietrein langs de Scheldelaan.

Gegarandeerde levering op een kosten-efficiënte manier

Volledige uitbesteding van de demi-water productie

De meeste bedrijven wilden de productiekosten van demiwater sterk verlagen (dit was immers een niet-kernactiviteit voor hen), maar met behoud van een gegarandeerd aanbod met vereiste hoeveelheden en een hoge kwaliteit.

Samen met RWB heeft Induss een diepgaande studie uitgevoerd van alle vereisten, zorgen en mogelijkheden. Het resultaat werd door alle betrokken bedrijven geaccepteerd: de volledige uitbesteding van de demi-waterproductie.

Als waterspecialist heeft RWB de demiwaterplant ontworpen en gerealiseerd. Induss levert de gevraagde volumes aan demi-water en de bedrijven betalen per verbruik.

Induss is direct gestart met de bouw van één van de grootste demi-waterfabrieken met bijbehorend distributie netwerk in Europa. De installatie levert grote hoeveelheden gedemineraliseerd water aan (petro-)chemische bedrijven.

Eind 2010 zijn de werkzaamheden op de bouwplaats aan de Scheldelaan begonnen en de officiële opening door de Vlaamse minister-president Kris Peeters vond plaats op in september 2011.

induss induss_2

Wat hebben we gerealiseerd

 • null
  RWB heeft het ontwerp, de levering en het in bedrijf stellen van de demi-water installatie voor haar rekening genomen.
 • null
  De installatie bestaat in hoofdzaak uit 2 productiestraten en een ruw water tank.
 • null
  Twee productie straten bestaande uit: voorfilter, kation filter, CO2toren, anion filter, UV installatie en een mengbed filter
 • null
  Eén ruw water tank van 1.500 m³ en 2 deminwater tanks van elk 2.500 m³
 • null
  Een regeneratie station met stoomverwarming en twee harsspoeltanks, 1 neutralisatie station met bufferkelder 500 m³ en een afvalwater buffer kelder van 500 m³

Onze klant aan het woord

“Het is niet alleen een prestigieus project én een primeur voor onze regio. Induss bouwt deze fabriek ook op een ecologisch en economisch verantwoorde manier: met aandacht voor onze ‘Carbon Footprint én midden in het economische hart van onze havenindustrie zelf.”

Indusss
induss induss_2
induss induss_2

“Een levering van 48 miljoen liter gedemineraliseerd water per dag”

Induss heeft met de realisatie één van de grootste demi-waterfabrieken in Europa gebouwd.

De demiwaterfabriek, Induss I, is ontworpen om 48 miljoen liter gedemineraliseerd water per dag te leveren. Dit project biedt ogenblikkelijk een ‘economy of scale’ voor alle bedrijven die actief zijn in de directe nabijheid van de waterfabriek. Induss I wordt beschouwd als het neusje van de zalm van wat momenteel op technologisch vlak mogelijk is.

Voldoet uw proceswater aan alle eisen?

Meer informatie over onze activiteiten binnen de proceswater sector? Neem gerust contact met ons op via onderstaand nummer of maak gebruik van het contactformulier.