• Drinkwater
  Drinkwater

Een innovatieve en unieke waterzuivering. Een mijlpaal voor de drinkwater industrie.

pwn | RWB

Over PWN

PWN is een waterleidingbedrijf in de Nederlandse provincie Noord-Holland. Het drinkwaternetwerk van PWN bevat bijna 800.000 aansluitingen en voorziet bedrijven en meer dan 1,7 miljoen inwoners van schoon en veilig drinkwater. Het totaal jaarlijks verbruik ligt rond de 106 miljard liter drinkwater.

Naast de levering van drinkwater is PWN ook actief op het gebeid van terreinbeheer. Openbare terreinen, in dit geval o.a. de Noord-Hollandse duinen, zijn uitermate belangrijk voor de productie van drinkwater. Betrouwbaar drinkwater vraagt om schone bronnen.

Onze opdracht

Op de drinkwater productie locatie in Andijk behandelt PWN dagelijks meer dan meer dan 120.000 m3 water uit het IJsselmeer om daar vervolgens hoogwaardig drinkwater van te maken. Het “oude” voorzuiveringsproces dateert uit 1974 en was aan vervanging toe door een toenemende vraag.

Daarnaast speelt de verwijdering van schadelijk materiaal bij drinkwaterbereiding een steeds grotere rol door de wereldwijde toenemende vervuiling van oppervlaktewater. De uitdaging voor PWN is het produceren van drinkwater met een hoogwaardige kwaliteit, met lagere gevolgen voor het milieu en een lager energieverbruik tegen lagere kosten.

Andijk III, de toekomst van onze watervoorziening

Een technologie om hoogwaardig drinkwater te produceren op een duurzame manier

Om een duurzame drinkwatervoorziening de komende jaren te kunnen garanderen, heeft RWB in opdracht van PWN een unieke zuiveringstechnologie gerealiseerd. Het SiX®-CeraMac® systeem is een innovatieve technologie die in staat is om van vervuild oppervlaktewater kwalitatief hoogwaardig drinkwater te maken.

In Andijk zorgen een reservoir en zeven voor de eerste verwijdering van grovere deeltjes uit het water vanuit het IJsselmeer. Daarna volgen nieuw ontwikkelde stappen met harskorrels en keramische membranen; SiX®-CeraMac®.

SiX® verwijdert troebelheid uit het water (opgeloste organische stoffen , nitraat en sulfaat) . SiX® verzekert ook dat de keramische membranen niet te snel vervuild raken. De passage door de keramische membranen is de volgende fase van het zuiveringsproces. Alle deeltjes groter dan 1/10.000e millimeter worden verwijderd.

Het behandelde water kan nog een hoeveelheid gevaarlijke stoffen, zoals pesticiden, virussen of medicijn residuen bevatten. Daarom wordt geavanceerde oxidatie toegepast na het CeraMac® proces, welke een combinatie van UV en waterstofperoxide gebruikt om deze stoffen onschadelijk te maken.

pwn | RWB Almelo

Wat hebben we gerealiseerd

 • null
  Drinkwaterproductie installatie met een capaciteit van 5.000 m³ per uur
 • null
  Verwijdering van zwevende stof d.m.v. een drumfilter
 • null
  Verwijdering van organische verbindingen d.m.v. het SIX® system (Suspended Ion eXchange)
 • null
  Ultra-filtratie d.m.v. het CeraMac® systeem (filtratieproces op basis van keramische membranen)
 • null

  Nabehandeling d.m.v. UV-behandeling en actief koolfiltratie

Onze klant aan het woord

“Wat we hier doen is niet een klein beetje anders, het is uniek in de wereld. Een mijlpaal voor de waterindustrie. Andijk III zorgt niet alleen voor een hoge waterkwaliteit, maar kost ook minder energie en is beter voor het milieu. Vooral het compacte CeraMac® ontwerp vergroot de economische haalbaarheid van het nieuwe waterbehandelingsproces.”

PWN Drinkwaterbedrijf Noord-Holland
pwn | RWB Almelo
pwn | RWB Almelo

“Wereldwijde interesse voor de zuiveringstechnologie SiX®-CeraMac®”

Andijk III zorgt niet alleen voor een hoge waterkwaliteit, maar kost ook minder energie en is beter voor het milieu.

De installatie heeft een capaciteit van maar liefst 5.000 m3 per uur. Hiermee kan de drinkwatervoorziening in Noord-Holland ook in de komende jaren worden gegarandeerd. De zuiveringstechnologie SiX®-CeraMac® is uniek in de wereld. Vanuit Europa, Australië, de Verenigde Staten en Singapore is er belangstelling voor de innovaties van PWN. Ook heeft PWN al twee keer de Innovation Award van de International Water Association ontvangen.

Ook uw drinkwaterproject optimaliseren?

Meer informatie over onze activiteiten binnen de drinkwater sector? Neem gerust contact met ons op via onderstaand nummer of maak gebruik van het contactformulier.