• Drinkwater
  Drinkwater

Renovatie en nieuwbouw van de drinkwater productievoorziening onder kritische omstandigheden.

Vitens | RWB

Over Vitens

​Vitens N.V. is het jongste én grootste drinkwaterbedrijf van Nederland. Jaarlijks levert het bedrijf 330 miljard liter water uit 100 productielocaties via 2,3 miljoen aansluitingen aan de inwoners van de provincies Friesland, Overijssel, Gelderland, Flevoland en Utrecht.

Ook ondersteunt Vitens de verbetering van drinkwater in ontwikkelingslanden. De klanten van Vitens kunnen altijd rekenen op water van topkwaliteit tegen een zo laag mogelijke prijs. Dit geldt natuurlijk ook voor de bewoners en bezoekers van de Friese Waddeneilanden.

Onze opdracht

Vitens levert drinkwater aan mensen en bedrijven op alle eilanden in het Waddengebied. De leveringszekerheid van de drinkwatervoorzieningen voor de eilanden is niet meer voldoende. Om dit te realiseren worden verschillende productiebedrijven zodanig gerenoveerd dat de leveringszekerheid op het vereiste niveau voor het jaar 2020 wordt gebracht.

Andere doelstellingen die met het project behaald worden betreffen het verlagen van de hardheid en de kleur en de vergroting van de productiecapaciteit.

Renovatie en nieuwbouw volgens een strakke planning

Het werken op een eiland, binnen een beschermd natuurgebied, brengt uitdagingen met zich mee

RWB Water heeft de opdracht gekregen voor de uitvoering van de gehele renovatie en nieuwbouw voor meerdere locaties. Dit behelst zowel de bouwkundige, werktuigbouwkundige als elektrotechnische werkzaamheden.

Vitens heeft RWB Water Services als hoofdaannemer geselecteerd voor meerdere eilandprojecten:

 • Renovatie Productiebedrijf West-Terschelling en Ameland
 • Renovatie PB Buren (Ameland)
 • Renovatie Productiebedrijf Schiermonnikoog
 • Nieuwbouw Productiebedrijf Vlieland

Wat hebben we gerealiseerd

 • null
  Detailengineering t.b.v. uitvoering en levering van drinkwater tijdens ombouw
 • null
  Ontmanteling langzame zandfilters en demontage bestaande leidingen
 • null
  Levering van nanofiltratie installaties, snelfilters, beluchtingtorens, UV units, pompen etc.
 • null
  Coördinatie van bouw- en montage werkzaamheden en KAM plan
 • null
  Inbedrijfstelling en oplevering (FAT/SAT) van de installaties, samen met Vitens

Onze klant aan het woord

“De renovaties verlopen volgens een strakke planning. In de vakantieperiodes moet er voldoende water zijn voor de toeristen, en in het broedseizoen mogen er geen grote werkzaamheden plaatsvinden. Ook moet er tijdens het transport rekening worden gehouden met de beschermde natuurgebieden. Door professioneel om te gaan met al deze kritische omstandigheden bewijst RWB waar zij voor staan: water op maat!”

Vitens N.V.
vitens | RWB Almelo
vitens | RWB Almelo

“Soms is de vraag naar drinkwater in de zomer op de eilanden drie keer zo hoog”

Elk eiland is uniek. Drinkwatervoorziening op de eilanden is per definitie maatwerk.

Voldoende schoon en lekker drinkwater uit de kraan, op elk moment van de dag. We vinden het vanzelfsprekend. Maar dat is het niet. Althans, niet op de Waddeneilanden. Drinkwatervoorziening op een eiland is een complexe opgave – qua techniek, milieuoverwegingen en natuurlijk qua kosten.

Ook uw drinkwaterproject optimaliseren?

Meer informatie over onze activiteiten binnen de drinkwater sector? Neem gerust contact met ons op via onderstaand nummer of maak gebruik van het contactformulier.