• null
  Hergebruik

Duurzame, zelfvoorzienende slachterij met eigen waterzuivering

Westfort | | RWB Almelo

Over Westfort

Westfort is een gespecialiseerd varkensvleesbedrijf dat de gehele verwerkingsketen beheerst: van inkoop, slachterij, vleesverwerking en vleeswarenproductie tot de wereldwijde levering aan diverse afnemers van kwaliteitsvlees. Ontstaan na een fusie van Lunenburg Vlees uit Oudewater en Egbert Kruiswijk Vleesproducten uit IJsselstein, concentreert Westfort de slacht, verwerking en vriescapaciteit binnen afzienbare termijn op één locatie in IJsselstein.

Eind 2015 is de compleet nieuwe slachterij in IJsselstein in gebruik genomen. Een unieke slachterij met innovaties op het gebied van dierenwelzijn, automatisering én milieu.

Onze opdracht

De nieuwe fabriek is destijds ontworpen met veel aandacht voor duurzaamheid. Een belangrijk aspect hierbij is de eigen voorziening van energie en een effende manier van afvalwater behandeling.

Bij de productie van vleesproducten komt er veel afvalwater vrij. Dagelijks moet er ruim 1400 m3 aan afvalwater behandeld worden om te voldoen aan de in de vergunning gestelde eisen.

Verdere eisen die van toepassing waren: beperkte footprint (beperkte ruimte), duurzaamheid (laag energieverbruik en robuustheid (continuïteit van het bedrijfsproces).

Efficiënt gebruik van grondstoffen

Robuust, betrouwbaar en een bewezen techniek om bio-energie, meststoffen en water te genereren.

De moderne slachterij van Westfort Vleesproducten heeft de beschikking over een slibbehandeling en een volwaardige afvalwaterzuivering (90m3/uur). Deze zuivering bestaat naast een flotatie en een deelstroom membraanfiltratie uit twee Nereda® reactoren. Het Nereda proces kenmerkt zich door een zeer compact ontwerp, zeer laag energieverbruik en robuust.

Met behulp van de innovatieve vergisting installatie produceert Westfort 20% van het eigen elektrisch vermogen en 80% van het eigen thermisch vermogen. Het methaangas dat ontstaat uit de vergisting wordt verbrand in de warmtekrachtcentrale wat zorgt voor groene energie van 500 kWh. Daarnaast verwerkt de vergisting installatie de reststromen tot natuurlijke meststoffen.

De werktuigbouwkundige en elektrotechnische installatie van deze waterzuivering met vergister wordt door RWB in bouwteamverband gerealiseerd (design&construct). Daarbij wordt door RWB tevens een bronwaterbehandeling geïnstalleerd.

Westfort | | RWB Almelo

Wat hebben we gerealiseerd

 • null
  Voorbehandeling waterzuivering: pompen, trommelfilters, mengers, flotatie-unit
 • null
  Twee Nereda® systemen (blowers, beluchting, circulatiepompen, aflaat)
 • null
  Slibvergisterlijn: biogasinstallatie
 • null
  Digestaatbehandelingslijn: schroefpers, trommelfilter, Keramische MF installatie, stoomdroger
 • null
  De bronwaterbehandeling bestaande uit een ontijzering- en onthardingsinstallatie

Onze klant aan het woord

“In IJsselstein is afgelopen jaar één van de vooruitstrevendste – zo niet de vooruitstrevendste – slachterij van de wereld voor Westfort Vleesproducten gerealiseerd. Een belangrijk onderdeel binnen het totale proces is de door RWB gerealiseerde waterzuivering en vergisting, waarin de door Royal Haskoning DHV gepatenteerde en innovatieve Nereda® technologie is toegepast.”

Westfort
Westfort | | RWB Almelo
Westfort | | RWB Almelo

“Zelfvoorzienend ondernemen met oog voor omgeving, milieu en duurzaamgheid”

In IJsselstein is één van de vooruitstrevendste slachterij van de wereld gerealiseerd.

Een duurzame slachterij waar ruim 500 kWh aan eigen energie wordt opgewekt uit het slachtafval. Dat staat gelijk aan de elektriciteit van 1.750 grote gezinnen. Het restproduct uit de vergister wordt verwerkt tot organische meststof en loosbaar water. Hiermee wordt een reductie van 80% op transport van reststromen behaald.

Benieuwd naar de mogelijkheden m.b.t. hergebruik?

Meer informatie over onze activiteiten binnen de sector hergebruik en grondstoffen? Neem gerust contact met ons op via onderstaand nummer of maak gebruik van het contactformulier.