• null

  Koelwaterbehandeling

Waterbesparend zonder toevoeging van chemicaliën

Home / Standaard producten / Koelwaterbehandeling

People, Planet én Profit gaan hand in hand met het innovatieve RWB SRCT systeem voor koelwaterbehandeling

Gezien de droogte van afgelopen zomers en de geleidelijke achteruitgang van ons oppervlaktewater is het toch merkwaardig dat er op grote schaal drinkwater en milieubelastende chemische middelen worden toegepast om koelprocessen te voeden en het koelwater te conditioneren?

Dit RWB systeem maakt het mogelijk om onze aarde minder te belasten met chemische doseermiddelen zoals hardheidstabilisatoren, biocides en corrosie inhibitoren én tegelijkertijd te besparen op waterverbruik (tot 50%) en operationele kosten die open koeltorens met zich meebrengen.

Afhankelijk van de benodigde investering en de waterkwaliteit zijn terugverdientijden van 1 tot 3 jaar veelal realistisch. (Hierin is overigens de MAI / VAMIL regeling niet meegenomen). Daarbij is het een compact systeem dat eenvoudig bij nieuwe maar ook op bestaande situaties kan worden aangesloten.

Innovatief, maar bewezen technologie

RWB ontwikkelt duurzame oplossingen op het gebied van (koel)waterbehandeling. Het systeem is in 1996 op de markt gebracht en in 2012 verder ontwikkeld tot een volautomatisch zelfreinigend systeem. Enerzijds een uniek product, anderzijds een bewezen techniek, waarbij u kunt vertrouwen op bijna 25 jaar praktijkervaring.

Koelwaterbehandeling

Koeltorens worden binnen de industrie ingezet om overtollige warmte af te voeren (d.m.v. koelwater). Voldoende koeling en een goed functionerend koelsysteem zorgt voor een optimale warmteoverdracht van de warmtewisselaar en is cruciaal voor veel (industriële) processen.

  Betreft het een nieuwe of bestaande installatie?  Legionella preventie

  Het is bekend dat in koelsystemen, met water als koelmedium, verschillende problemen kunnen ontstaan. Veel voorkomende problemen zijn:

  • Kalkafzetting
  • Corrosie
  • Microbiologische aangroei
  • Legionella

  Om deze problemen te voorkomen worden vaak chemische additieven aan het koelwater toegevoegd (koelwaterconditionering). Het gebruik van chemische middelen zoals hardheidsstabilisatoren, corrosie inhibitors en biociden is niet alleen kostbaar, maar ook erg belastend voor mens en milieu.

  Duurzame koelwaterbehandeling

  Met deze oplossing heeft RWB een uniek gepatenteerd systeem in huis om koelwater chemiearm of zelfs chemievrij te conditioneren. Chemiearm/vrij koelwater is kostenefficiënt; maximale warmteoverdracht zonder toevoeging van dure chemische additieven en waterbesparend.

  Duurzame koelwater conditionering

  Het volautomatisch zelfreinigend systeem is eenvoudig te integreren in zowel bestaande als nieuwe koelwater / koeltoren processen (plug-and-play en geen down-time). In vergelijking met andere koelwaterbehandelingssystemen is het systeem zeer compact en onderhoudsarm door het automatisch werkend zelfreinigend mechanisme. De operationele kosten zijn minimaal en er is geen voor- of nabehandeling benodigd.

  Kalkafzetting en automatische reiniging

  Het systeem werkt op basis van elektrolyse (het ontbinden van een chemische stof door middel van stroom). Het systeem is in feite een reactorkamer waar een deel van de koelwater doorheen stroomt. In deze reactorkamer bevindt zich een reeks van schijfvormige kathoden en anoden. Door op deze schijven spanning te zetten, slaat alleen het afzettende calcium en magnesium (tijdelijke hardheid) neer. De overige elementen, waaronder de niet-afzettende calcium en magnesium, blijven in opgeloste vorm in het koelwater aanwezig. De neergeslagen kalk wordt automatisch middels een gepatenteerd systeem verwijderd (zie video).

  Corrosie en microbiologische groei

  Om corrosie aan het koelwatersysteem (koeltoren) te voorkomen worden er op de schijfvormige anoden OH⁻ ionen gevormd waardoor de pH-waarde toeneemt. Deze hogere waarde in combinatie met de opgeloste calcium en magnesium vormt een uitstekende inhibitor tegen corrosie. Gelijktijdig worden de in het koelwater aanwezige chlorides omgezet in actief chloor. Actief chloor gaat microbiologische groei tegen en heeft een desinfecterende werking om legionella te voorkomen.

  Standaard installaties koelwaterbehandeling

  Het systeem voor koelwaterbehandeling is verkrijgbaar in verschillende configuraties. Standaard systemen hebben een capaciteit van 1 tot 80 MWh en zijn eenvoudig op te schalen. Het RWB SRCT systeem is voorzien van PLC besturing en eenvoudig te integreren in bestaande (ICT) processen. Voor eventuele verwijdering van vervuiling vanuit de koeltoren kan het systeem worden voorzien van een media-filter.

  Voordelen

  • Besparing op energie en koelwater tot 80%
  • Een volautomatisch zelfreinigend systeem (onderhoudsarm)
  • Minimale operationele (reiniging) kosten, zeer korte terugverdientijd
  • Eenvoudig te integreren in bestaande koelwater / koeltoren processen
  • Opzichzelfstaande unit (plug-and-play en geen down-time)
  • Zeer compacte configuratie vanwege schijfvormige kathoden/anoden
  • Geen voor- of nabehandeling benodigd
  • Duurzame koelwaterbehandeling valt onder de VAMIL en MIA regeling
  • Robuuste technologie (2000+ koelwaterbehandelingssystemen in bedrijf)

  Meer informatie over koelwaterbehandeling?

  Neem gerust contact met ons op via onderstaand nummer of maak gebruik van het contactformulier.