• null

  Koelwaterbehandeling

Koelwaterbehandeling zonder toevoeging van chemicaliën

People, Planet én Profit gaan hand in hand met het innovatieve SRCT-systeem voor koelwaterbehandeling

Door de droogte van afgelopen zomers en de huidige “crisissituatie”, wordt nogmaals benadrukt dat mens en milieu sterk van elkaar afhankelijk zijn. Is het dan niet merkwaardig dat er op grote schaal milieubelastende chemische middelen worden toegepast om koelwater te conditioneren?

Het SRCT systeem maakt het mogelijk om onze aarde minder te belasten met chemische doseermiddelen zoals hardheidstabilisatoren, biocides en corrosie inhibitoren én tegelijkertijd te besparen op waterverbruik (tot 80%) en operationele kosten die open koeltorens met zich meebrengen.

Afhankelijk van de benodigde investering en de waterkwaliteit zijn terugverdientijden met het SRCT systeem van 2 tot 3 jaar veelal realistisch. (hierin is overigens de MAI / VAMIL regeling niet meegenomen). Daarbij is het een compact systeem dat eenvoudig bij nieuwe maar ook op bestaande situaties kan worden aangesloten.

Koelwaterbehandeling

Koeltorens worden binnen de industrie ingezet om overtollige warmte af te voeren (d.m.v. koelwater). Voldoende koeling en een goed functionerend koelsysteem zorgt voor een optimale warmteoverdracht van de warmtewisselaar en is cruciaal voor veel (industriële) processen.

Legionella preventie

Het is bekend dat in koelsystemen, met water als koelmedium, verschillende problemen kunnen ontstaan. Veel voorkomende problemen zijn:

 • Kalkafzetting
 • Corrosie
 • Microbiologische aangroei
 • Legionella

Om deze problemen te voorkomen worden vaak chemische additieven aan het koelwater toegevoegd (koelwaterconditionering). Het gebruik van chemische middelen zoals hardheidsstabilisatoren, corrosie inhibitors en biociden is niet alleen kostbaar, maar ook erg belastend voor mens en milieu.

Betreft het een nieuwe of bestaande installatie?RWB - Koelwaterbehandeling

Duurzame koelwaterbehandeling

Met het SRCT-systeem voor koelwaterbehandeling heeft RWB een uniek gepatenteerd systeem in huis om zonder het gebruik van chemicaliën koelwater te conditioneren. Chemievrij koelwater is kostenefficiënt (maximale warmteoverdracht zonder toevoeging van dure chemische additieven), waterbesparend en voorkomt corrosie aan het koelwatersysteem (koeltoren).

SRCT-systeem voor koelwater conditionering

Het SRCT-systeem voor koelwater conditionering is een volautomatisch zelfreinigend systeem en eenvoudig te integreren in bestaande koelwater / koeltoren processen (plug-and-play en geen down-time). In vergelijking met andere koelwaterbehandelingssystemen is het SRCT-systeem zeer compact en onderhoudsarm door het automatisch werkend zelfreinigend mechanisme. De operationele reinigingskosten zijn minimaal en er is geen voor- of nabehandeling benodigd.

Kalkafzetting en automatische reiniging

Het SRCT-systeem werkt op basis van elektrolyse (het ontbinden van een chemische stof door middel van stroom). Het systeem is in feite een reactorkamer waar een deel van de koelwater doorheen wordt gepompt. In deze reactorkamer bevindt zich een reeks van schijfvormige kathoden en anoden. Door op deze schijven spanning te zetten, slaat alleen het afzettende calcium en magnesium (tijdelijke hardheid) neer. De overige elementen, waaronder de niet-afzettende calcium en magnesium, blijven in opgeloste vorm in het koelwater aanwezig. De neergeslagen kalk wordt automatisch middels een gepatenteerd systeem verwijderd (zie video).

Corrosie en microbiologische groei

Om corrosie aan het koelwatersysteem (koeltoren) te voorkomen worden er op de schijfvormige anoden OH⁻ ionen gevormd waardoor de pH-waarde toeneemt. Deze hogere waarde in combinatie met de opgeloste calcium en magnesium vormt een uitstekende inhibitor tegen corrosie. Gelijktijdig worden de in het koelwater aanwezige chlorides omgezet in actief chloor. Actief chloor gaat microbiologische groei tegen en heeft een desinfecterende werking om legionella te voorkomen.

Standaard installaties koelwaterbehandeling

Het SRCT-systeem voor koelwaterbehandeling is verkrijgbaar in verschillende configuraties. Standaard systemen hebben een capaciteit oplopend tot 14.000 m³ per uur. Het SRCT-systeem is voorzien van PLC besturing en eenvoudig te integreren in bestaande (ICT) processen. Voor eventuele verwijdering van vervuiling vanuit de koeltoren kan het systeem worden voorzien van een media-filter.

Voordelen SRCT-systeem

 • Besparing op energie en koelwater tot 80%
 • Een volautomatisch zelfreinigend systeem (onderhoudsarm)
 • Minimale operationele (reiniging) kosten, zeer korte terugverdientijd
 • Eenvoudig te integreren in bestaande koelwater / koeltoren processen
 • Opzichzelfstaande unit (plug-and-play en geen down-time)
 • Zeer compacte configuratie vanwege schijfvormige kathoden/anoden
 • Geen voor- of nabehandeling benodigd
 • Duurzame koelwaterbehandeling valt onder de VAMIL en MIA regeling
 • Robuuste technologie (2000+ koelwaterbehandelingssystemen in bedrijf)

Meer informatie over koelwaterbehandeling?

Neem gerust contact met ons op via onderstaand nummer of maak gebruik van het contactformulier.