• null

  Energie besparende continu reiniging van warmtewisselaars

Maximale warmteoverdracht, lager energieverbruik

Home / Standaard producten en installaties / Continu reiniging warmtewisselaars

Continue reiniging betekend 100% warmteoverdracht

Met het RWB ATCS systeem wordt kalk, zouten, biologische vervuiling, maar ook het afzetten van sediment en mosselen in leidingen van de warmtewisselaars en condensors voorkomen.

De werking van het systeem is opmerkelijk eenvoudig en tegelijkertijd zeer doeltreffend. De reinigingsballen worden frequent (4 tot 6 x per uur) in de hoofdkoelwaterstroom “geïnjecteerd”. De ballen gedragen zich als water en worden daardoor gelijkmatig verdeeld over alle tubes van de wisselaar. Door de hoge frequentie krijgt ongewenste vervuiling niet de kans om zich vast te hechten aan de binnenzijde van de tube.

De unieke pomppositie en statische ballen afvang-unit verlengen niet alleen de levensduur van de reinigingsballen, maar voorkomen ook dat deze ongewenst ontsnappen in uw koelwatersysteem.

Innovatief, maar bewezen technologie

RWB ontwikkeld duurzame oplossingen op het gebied van (koel)waterbehandeling. Het reinigingssyteem is qua werking niet uniek, echter qua uitvoering wel doorontwikkeld waardoor de betrouwbaarheid verder is toegenomen en tegelijkertijd de operationele kosten zijn afgenomen.

.

Verlaagd energieverbruik

In tegenstelling tot periodieke reinigingen, waarbij de warmteoverdracht geleidelijk afneemt, zorgt het systeem ervoor dat de tubes gegarandeerd schoon blijven. Dit waarborgt een maximale warmteoverdracht waardoor het energieverbruik van uw koelinstallatie aanzienlijk lager zal zijn.

Het systeem is volledig automatisch gestuurd en werkt terwijl de warmtewisselaars operationeel zijn. Hierdoor ontstaat er geen down time (periodiek onderhoud) en is er geen toezicht of arbeid benodigd.

De werking van het systeem

A De ballen beginnen in een collector die via de hoofdleiding van het systeem is aangesloten op de warmtewisselaar.

B Een pomp injecteert periodiek alle ballen door de inlaatbuis. Na de injectie voert de normale waterstroom van de warmtewisselaar de ballen door het systeem.

C De ballen gaan van de hoofdlijn naar de warmtewisselaar, waar deze willekeurig over de condensorbuizen worden verdeeld.

D Als de ballen door de buizen worden geduwd, reinigen deze afzettingen en ophopingen voordat er aanslag kan ontstaan.

E Als de ballen de condensor verlaten, worden ze verzameld in een statische opvang-unit.

F Na doorstroom tot de collector, worden de ballen schoongespoeld door circulerend systeemwater. De collector houdt de ballen vast tot de volgende cyclus.

Standaard installaties

Het RWB ATCS systeem is zeer eenvoudig en bestaat uit een pomp, een bal-collector en een bal-opvangunit. Het systeem wordt op een frame gemonteerd en via een PLC aangestuurd (mogelijkheid voor monitoring / ondersteuning op afstand). Hierdoor is het systeem zeer eenvoudig in bestaande processen te integreren.

Systemen zijn standaard leverbaar van DN50 tot DN450, grotere diameters zijn op aanvraag mogelijk.

Voordelen

 • Eenvoudig, betrouwbaar en robuust
 • Statische opvangunit; geen balverlies
 • De ballen passeren de pomp niet, hierdoor blijven deze langer in vorm
 • Automatisch bedrijf (PLC-gestuurd)
 • Voortdurend in bedrijf; 100% efficiency
 • Energiebesparing van 15 tot 30%
 • Langere levenscyclus warmtewisselaar
 • Mechanische reiniging, zeer effectief
 • Geen chemische middelen nodig
 • Geen down time (periodieke reiniging)
 • In bestaand proces te integreren
 • Zeer korte terugverdientijd

Meer informatie over duurzame continu reiniging van warmtewisselaars?

Neem gerust contact met ons op via onderstaand nummer of maak gebruik van het contactformulier.