MBR en waterhergebruik Peka Kroef

In 2006 bouwden Colsen en RWB samen één van Europa’s grootste industriële membraanbioreactoren.

afvalwater wit | RWB
Peka | RWB
Peka | RWB

Om te kunnen blijven groeien moest aardappelfabriek Peka Kroef haar afvalwaterzuivering uitbreiden. De zuivering uit de jaren zeventig kon niet worden uitgebreid vanwege ruimtegebrek op de productielocatie in Odiliapeel. Samen met Adviesburo Colsen kwam men al snel tot de conclusie dat een membraanbioreactor de problemen met het zetmeelhoudende afvalwater kon oplossen. Deze oplossing gecombineerd met de twee moderne UASB-reactoren die biogas produceren voor de eigen warmtekrachtinstallatie en een ANPHOS® installatie voor fosfaat terugwinning maken van deze waterzuivering een duurzame, milieuvriendelijke en kostenbesparende installatie.

De bestaande aerobe zuivering is verdeeld in verschillende zones en de puntbeluchters zijn vervangen door een bellenbeluchtingsysteem. Nadat de nabezinktank vervangen werd door membraanmodules kon men met de nieuwe membraanbioreactor tot drie keer zoveel afvalwater zuiveren. Ook de kwaliteit van het effluent is naar verwachting: géén zwevende stof, stikstof minder dan 10 mg/l en fosfaat minder dan 2 mg/l.

Het slimme ontwerp, een goed preventief onderhoudsplan en secure monitoring van de bedrijfsparameters zorgen voor een zeer stabiele en betrouwbare bedrijfsvoering. Enkele productie kentallen (per jaar):

  • Waterzuivering: 1 miljoen m3/jaar
  • Groene stroom: 10 miljoen kWh (e)
  • Groene warmte: 11 miljoen kWh (th)
  • Struviet: 1,2 miljoen kilo

De volgende stap waaraan gewerkt wordt bij PeKa Kroef is waterhergebruik. Het effluent van de waterzuivering wordt ontdaan van de laatste mineralen voor gebruik in secundaire systemen, zoals koelwater en stoom. De proefinstallatie heeft zijn betrouwbaarheid in alle seizoenen bewezen, en is een voorbeeld voor de Europese aardappelindustrie.