Vitens begint met aanpak pompstation, Weerselo heeft eind volgend jaar ‘zacht’ water

WEERSELO – Vitens begint deze week met de werkzaamheden voor de vernieuwing van het drinkwaterproductiebedrijf in Weerselo, inclusief de bouw van een wateronthardingsinstallatie. De verwachting is dat er eind 2022 zachter drinkwater wordt geleverd.

Vitens pomstation Weerselo

De productielocatie Weerselo aan de Diepemorsweg voorziet elke dag 13.000 huishoudens van drinkwater. In totaal wordt er jaarlijks één miljoen kubieke meter water gewonnen. Dat is vergelijkbaar met ruim één olympisch zwembad per dag. De huidige installatie is gebouwd in 1966 en is in 1977 uitgebreid. „De installatie wordt nu vernieuwd om ook in de toekomst drinkwater te kunnen blijven leveren”, zegt Freek Regterschot van Vitens over het project.

Langgekoesterde wens voor zachter water

Hoewel het drinkwater in Weerselo aan alle kwaliteitseisen voldoet, zit er relatief veel kalk in. „Wettelijk gezien hoeft Vitens niets te doen, maar we hebben ervoor gekozen om de inwoners van Weerselo en omgeving tegemoet te komen in hun langgekoesterde wens voor zachter water”, zegt Regterschot. „We bouwen daarom een nieuwe onthardingsinstallatie, die het water een extra behandeling geeft. Daardoor krijgen de gebruikers in Weerselo straks na de werkzaamheden zachter drinkwater.”

Minder kalkaanslag

Het voordeel van zachter drinkwater is dat de gebruikers straks minder last hebben van kalkaanslag op de tegels van bijvoorbeeld badkamer of keuken. Ook is zachter drinkwater beter voor apparatuur als koffiezetapparaten, warmwaterkokers, douchekoppen en vaat- en wasmachines.

Eind 2022 klaar

De voorbereidende werkzaamheden beginnen deze week. „In maart start de renovatie en nieuwbouw, die wordt uitgevoerd door de aannemerscombinatie Van Haarst, RWB en Moekotte”, vertelt Regterschot. „Wij verwachten dat de omgeving niet veel hinder van de werkzaamheden zal ondervinden, omdat het werk plaatsvindt op ons eigen terrein. Wel zal er op sommige momenten wat extra vrachtverkeer zijn. Eind 2022 wordt de nieuwe zuivering met onthardingsinstallatie in gebruik genomen.”